Може ли диетата без глутен да облекчи болката в периода?

Може ли диетата без глутен да облекчи болката в периода?

Периодната болка причинява месечна мизерия за много хора. Въпреки че облекчаването на болката и хормоналните лечения могат да бъдат ефективни, те често имат нежелани странични ефекти. Анекдотичните доказателства предполагат, че промяната в диетата за намаляване на приема на храни, съдържащи глутен, може да бъде отговорът за някои. Медицинските новини днес разговаряха с млади жени, които са опитали този подход, а ние също изследваме науката зад твърденията.

„Бих се събудил от спазмото усещане в долния си корем, така че бързо щях да Станете и вземете малко болка [облекчители]. Но преди да работят, щях да лежа на пода с агонизиращи спазми, разпръснати по краката ми и нагоре по гърба ми, треперейки, изпотявайки се и се опитвах да не повръщам. Тогава щях да бъда изтрит през останалата част от деня. ”

Осемнадесет годишното Ева* Месечното изпитание ще бъде познато на много млади жени. Повече от 80% от жените изпитват известна болка по време на менструацията и за почти 20% от жените болката е достатъчно лоша, за да повлияе на ежедневието им.

Добрата новина е, че болката в периода обикновено намалява като човек остарява и много хора, които менструатират, откриват, че намалява след като има деца.

Според д -р Поли Коен, който е специализиран в здравето на жените, 20% са почти сигурно подценяване: „Периодната болка определено е под -Разректирани. Повечето жени смятат, че това е нормална част от това, че сте жени, така че просто се примирете или потърсете в Интернет за начини да се справят, а не да отидете при своя лекар. ”

Защо периодите болят?

По-малко от 2% от бозайниците за менструация-хора, w-loss отзиви някои маймуни и прилепи и дори мъничката бодлива мишка, която между другото също изпитва преди менструалния синдром. Това, което имат общо, е, че те инвестират много в бременността само за едно или две бебета.

Когато се развива ембрион, той получава всичките си хранителни вещества през плацентата, която се прикрепя към стената на матката на майката. Дебелата облицовка, която се натрупва по време на менструалния цикъл, спира плацентата, причиняваща трайни щети на маточната стена.

Ако яйцеклетката не се оплоди, тази облицовка се разпада и се пролива, и се разраства нова подплата, която да се приготви За следващия шанс за бременност. Ето защо някои бозайници изпитват менструация, процесът, чрез който тази „неизползвана“ ендометриална тъкан се хвърля от тялото.

„Болката е от възпалителния отговор, когато матката се хвърли“, Сали цар на Менструалните въпроси, онлайн информационен център с нестопанска цел, казаха на MNT.

„Когато клетките на лигавицата се проливат, кръвоносните съдове в разрушаването на матката, поради което кръвта се губи с клетките“, обясни тя.

Преди съвременното време жените не са имали много периоди, тъй като вероятно са прекарали по -голямата част от живота си на възрастни бременни или кърмене. Следователно, те могат да имат само около 100 периода през живота си.

Сега повечето имат повече от 400 периода между пубертета и менопаузата. Ако те причиняват сериозна болка всеки месец, това може да окаже реално влияние върху живота им.

„Проблемът е, че периодите винаги са били тема табу“, каза и д -р Коен. "Трябва да накараме хората да говорят за тях.

„За да започнем с това, трябва да разберем дали това е първична болка, която няма ясна клинична причина или вторична болка, където има основно състояние, като ендометриоза или фиброиди, което ще се нуждае от лечение. ”

– д -р Поли Коен

“ За първична болка започваме с парацетамол [ацетаминофен]. Ако това не помогне, ние се придвижваме към нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС)-ибупрофен, тогава мефенаминова киселина “, добави тя.

За някои хора те работят добре, но те не са дългосрочно решение.

„Приемането на НСПВС за дълго време може да причини проблеми със стомаха като язви, така че след това отиваме на хормонални контроли – хапчето за контрол на раждаемостта или намотката – което може да работи добре за някои жени“, обясни д -р Коен.

Но какво ще стане, ако сте опитали всичко това и все пак изглежда, че нищо не работи? Ева каза на MNT, че е преминала от ацетаминофен през няколко НСПВС до хапчето за контрол на раждаемост „Ще имам около половин час агония, докато не започнат, което след това ви оставя изтощени през останалата част от деня. Хапчетата за контрол на раждаемостта нямаха ефект върху болката ми в периода. Наистина не знаех какво да опитам следващото. ”

промяна в диетата?

„ След като напуснах училище, получих работа в Германия, гледайки две малки момчета “," Ева ни каза. „Един от тях [имаше цьолиакия], така че трябваше да избягва глутен в диетата си. Тъй като дори малко количество глутен можеше да го разболее сериозно, цялото домакинство беше без глутен. "

„Бях толкова заета да се грижа за момчетата, че бях там няколко месеца, преди да разбера, че едва съм забелязал периодите си“, казва Ева. „Мама е лекар, затова я попитах дали безглутеновата диета може да спре болката.“

„Тя каза, че не е успяла да намери клинични изследвания за това, но, но Че момичето, което е работило за тях преди мен, беше забелязало едно и също нещо – няма болка в периода и много по -къси, по -леки периоди. ”

– Ева

Докато беше в Германия, Ева последва a Диета без глутен със семейството, но ядех нормално от къщата: „Не избягвах пшеницата изцяло […], но определено ядех много по-малко от обикновено. Но за тези 6 месеца почти нямах болка в периода. ”

Пейдж*, 21, ни разказа подобна история:“ Болката ми беше толкова лоша, бях насочена за ултразвук, за да проверя дали аз съм аз имаше ендометриоза. За щастие, нямам това. ”

След това тя се опита да намали приема на глутен.

„ Като студент “, тя разсъждава:„ Лесно е да живеете от макаронени изделия и хляб , но открих алтернативи, като ориз, киноа и ръжен хляб. ”

„ Разликата беше невероятна “, каза Пейдж. „Периодите ми са толкова по -лесни и нямам ужасните странични ефекти – петна, пробивно кървене и наддаване на тегло – получих, когато опитах хапчето за контрол на раждаемостта.“

Какво прави науката Кажете?

„Има малко научни доказателства, които подсказват, че болката в периода е повлияна от пшеница или глутен в диетата“, каза Сали Кинг, „но ние знаем, че противовъзпалителната диета може да намали болката в периода и болката и болката в периода на периода и болката в периода и болката в периода и болката и ние знаем, че противовъзпалителната диета може Загуба на кръв. ”

“ И високо възпалителни диети, с много преработени храни, кофеин, алкохол и месо със сигурност могат да влошат болката и други циклични симптоми “, отбеляза тя.

„Намирам, че периодите ми са по -лоши, ако съм имал и нежелана храна или твърде много алкохол“, каза Пейдж. „Но намаляването на глутен в моята редовна диета със сигурност е помогнало много.“

Някои изследователи вече са наблюдавали връзка между глутен, пшеница и възпаление, така че д -р Коен се съгласи, че това може да е причината за причината The The Промяната в диетата работи.

„Виждахме асоциации между диетата и болката в периода“, каза тя пред MNT. „Едно проучване установи, че нискомаслената, веганската диета намалява болката в периода, но това беше малко проучване, така че не можем да направим твърди заключения“, предупреди тя.

„Проблемът с диетичните изследвания е че е много трудно да се контролира за други фактори; Ето защо толкова малко се правят в тази област “, продължи д -р Коен да обяснява.

„ Искам да бъда лекар, така че мислех, че ще се опитам да експериментирам върху себе си “, каза Ева. „Когато се върнах от Германия, се опитах да ям нормално, с доста количество тестени изделия и хляб. Имах най-болезнения период досега-болката продължи 4 дни и напълно ме заби. ”

Превръщането обратно към диета с ниска глутен, отново я видя почти без болка, тя каза на MNT.

Въпреки това, безглутеновата диета може да не работи за всички. Д-р Коен каза, че като лекар тя не може да каже на пациентите да останат без глутен, за да се борят с болката в периода без повече научни доказателства, тъй като ограничаването на диетата може да има други неочаквани ефекти върху здравето.

за Ева, „[i] Т е трудно да се изреже пшеницата и глутен напълно, но ще експериментирам с това колко мога да ям и дали просто го изрязвам в определени периоди от месеца работи , – каза тя.

„Казах на сестрите си и няколко приятели, които имат лоши болки в периода, за да намалят глутен, и те наистина откриха, че това има значение“, каза ни тя.

Основната причина за периода болката трябва да бъде изключена, преди човек да се опита да промени диетата си и да вземе някакви такива решения само след консултация с своя лекар.

Въпреки това, намалявайки На пшеница или глутен може да си струва да опитате, според д -р Коен. „Тъй като болката се дължи на възпаление, а пшеничните продукти причиняват възпаление при някои хора, това може да помогне“, каза тя.

* Променихме имената на някои сътрудници, за да защитим техните идентичности.

  • Хранене/диета
  • Бременност/акушерство
  • Здравословно/гинекология на жените

Contents

Може ли диетата без глутен да облекчи болката в периода?
Scroll to top